A HOMOKTÖVIS HATÁSAI

C-vitamin pótlás

Természetes, valódi C-vitamin pótlás

A homoktövis lé az egyik legkitűnőbb természetes C-vitamin forrás, mivel 100 gramm homoktövisben általánosan 450 mg C-vitamin található, ami 10-szerese a narancsban lévő C-vitaminnak.

A homoktövis ráadásul természetes kötésű, teljes értékű C-vitamint juttat a szervezetbe, vagyis a C-vitamin egészét, így például j-faktort, rezet, P-vitamint vagy K-vitamint is.

Ugyanis fontos tudni, hogy a boltok polcain lévő mesterséges C-vitamin készítmények, csupán a C-vitaminnak a külsejét tartalmazzák, azaz csak az aszkorbinsavat, melynek mindössze annyi a feladata, hogy megvédje a C-vitamin belső részét. Ráadásul amennyiben túl nagy mennyiségű mesterséges C-vitamint, aszkorbinsavat szedünk be, akkor ezzel éppen hogy C-vitamin hiányt idézhetünk elő szervezetünkben.

A C-vitamin köztudottan az egyik legfontosabb vitamin szervezetünk egészségének szempontjából, alapvető az Immunrendszer megfelelő működéséhez is, erősíti védekezőképességünket, így folyamatos pótlása nagy segítséget jelenthet a téli megfázásos, fertőző, influenzás betegségek elleni harcban is.

Továbbá hozzájárul a szervezet öngyógyító képességének támogatásához is, így például műtétek után is elősegíti a gyógyulási folyamatokat.

A C-vitamin folyamatos pótlásával az allergia ellen is felléphetünk, mivel természetes antihisztaminként is működik, de a vérképzéshez is elengedhetetlen a vas felszívódásának támogatása miatt.

Antioxidáns szint növelés

Antioxidáns védelem növelés

A homoktövisben lévő antioxidáns hatású vegyületek, köztük a karotenoidok, a tokoferolok, az E-vitamin, a fitoszterolok, az Omega-3-, 6-, 7- és 9 zsírsavak lassítják az oxidációs folyamatokat a szervezetben, illetve stabilizálják a sejtmembránt.

Állatkísérletek során 8 héten keresztül adagoltak homoktövis magolajat, minek következtében nagymértékben csökkent a malondialdehid (MDA) szintje  a vörösvérsejtek membránjában, mely mérsékli a vörösvérsejtek membránjának rigiditását,, így növeli a mikrocirkulációt, ami fokozza az állatok védekezőképességét a fertőzésekkel és a megfázással szemben.

Szervezetünkben a sejtromboló szabadgyököket a test saját antioxidáns rendszere képes hatástalanítani, melyben a 2 legfontosabb enzim a szuperoxid-diszmutáz (SOD) és a glutathion-peroxidáz (GSH-Px), amik rendkívül erős antioxidáns erejűek.

A homoktövis jelentősen tudja növelni mind a 2 antioxidáns enzim szintjét a szervezetben, ami nagymértékben hozzájárul a szervezet valamennyi sejtjének védelméhez.

Állatkísérletekben azt is igazolták már, hogy a homoktövis olaj védi az emésztőrendszert és a májat a vegyszerek okozta mérgezésektől, mivel csökkenti az MDA szintjét, illetve fenntartja a szérum glutamin-piruvat-transzamináz (GPT) és a glutamin-oxalacetin-transzamináz (GOT) normál aktivitását, miközben aktiválja a SOD és a GSH-Px enzimeket a májban. (Cheng, 1990, 1994)

Antioxidáns védelemmel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Gyomor állapot javító

Gyomor állapot javítás

A gyomorfalban jelentős mennyiségű C-vitamin koncentrálódik, nem véletlenül. A C-vitamin ugyanis jelentősen akadályozza a H. pylori baktérium szaporodását, mely nagymértékben hozzájárul például a gyomorfekély kialakulásához is.

A Homoktövislé fekély ellenes hatóanyagai és erős gyulladásgátló hatása által roppant nagy segítséget nyújthat a gyomor-bél traktus területén jelentkező problémák és betegségek esetén. A homoktövis olaja védőréteget képez a gyomor és a bélrendszer falán, aminek köszönhetően csökkenti a káros baktériumok, köztük az E.coli károsító hatásait is.

A homoktövis gyümölcslében lévő antioxidáns vegyületek és az erős gyulladásgátló hatással rendelkező Omega-7 zsírsav kutatásokkal bizonyítva rendkívül kedvező hatást gyakorolnak a bélnyálkahártyára.

Állatkísérletekben megfigyelték, hogy a homoktövis meg tudja előzni és helyre is tudja állítani a fekélyt az emésztőrendszerben, amit sok esetben a sugárzások, a zaj és a savas környezet okozta stressz okoz a szervezetben. 

Egy tanulmányban, amiben 30 gyomorfekélyes beteg vett részt a a homoktövist étrend-kiegészítőként használták 1 hónapon keresztül, minek eredményeként 96,7%-os hatékonyságot és 76,6%-os gyógyulási rátát figyeltek meg.

A homoktövis nyálkahártyákat regeneráló képességét ugyanilyen hatékonyan fejti ki a szájban és a hüvelyben is.
Klinikai és állatkísérletek is igazolják a homoktövis-olaj megelőző és gyógyító hatását a nyálkahártyákra nézve. A gastroduodenális szakaszon jelentkezett fekélyek esetén a homoktövis olajjal végzett kezelések rendkívül eredményesnek bizonyultak. (Che, Huo, Zhao, Feng, & Zhang, 1998; Mironov et al., 19). 

A homoktövis húsolajjal jobb eredményeket értek el a kutatók, és ebből arra következtettek, hogy a hatásért főként a húsolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő palmitolajsav lehet a felelős. 
Sok más tanulmány pedig azt sugallja, hogy a homoktövis legfőbb fekélyellenes hatásait a benne található steryl glycosidok és a szterolok okozzák. (Romero & Lichtenberger, 1990).

Gyomor védelmével kapcsolatos kutatásik hivatkozások:

Bőr fiatalaítás

Bőrvédelem, Bőr fiatalítás

A homoktövis velő belsőleg és külsőleg is felhasználható a bőr szépségének és egészségének elérése érdekében. A homoktövis többek között hatásos akne, ekcéma, dermatitisz, égési sérülések, terhességi csíkok, sebek és rosacea esetén is. 

A homoktövisben lévő több mint 190 biológiailag aktív hatóanyag között számos bőrt támogató vegyület is található, melyek közül kiemelkedik az Omega-7 zsírsav, ami nagyszerűen képes regenerálni a bőrt, lassítja a bőr öregedését, így csökkenti a ráncokat is. 

Biochemical és Biophysical Reserch Communiations-ban közzétettek egy kutatást, mely alapján a tudósok úgy vélik, hogy a homoktövis terápiás szerként lehet alkalmazni gyulladásos bőrbetegségek esetén.

A homoktövisben lévő nagy mennyiségű E-vitamin és az esszenciális zsírsavak miatt különösen jótékony hatású száraz, berepedezett bőr esetén, a benne lévő antioxidánsokkal pedig véd a nap káros UV-sugaraitól, ahogy a szolárium csöveinek károsító hatásaitól is. 

A homoktövis hatékonyan erősíti a kötőszöveteket, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulási esélyét, támogatja a ráncok eltüntetését, rendszeres fogyasztásával pedig késlelteti is a ráncok kialakulását.

A homoktövis-olaj külsőleg jelentősen felgyorsítja és javítja a sebgyógyulást, és különösen ajánlott vágott sebekre, sugárzás okozta égési sérülésekre és égési sérülések esetén, mivel ez az egyedüli természetes anyag, ami szinte hegesedés nélkül képes gyógyítani az égési sebeket.

A homoktövis szöveteket regeneráló, antibakteriális és gyulladásgátló hatását nem csak számos tapasztalat, hanem klinikai kísérletek is igazolják. (Kallio et al., 2001; Lebedeva et al., 1992; Zhang et al., 1988).

E hatásokért leginkább a homoktövisben található hosszúláncú alkoholok és szterolok felelnek. A homoktövis fokozza a telítetlen zsírsavak mennyiségét a vérplazmában, ezáltal nagymértékben segíti az atópiás dermaits gyógyulását.
A homoktövis olaja gátolja a 4-sorozatú leukotrien szintézist az arachidonsavból, ami csökkenti a sejtek gyulladását, ezáltal jelentősen hozzájárul a bőr regenerálásához.

A homoktövis húsolaja megnöveli a palmitolajsav arányát a plazma lipidjeiben és a neutrális lipidjeiben. Ez azért fontos, mivel a palmitolajsav erős antioxidáns, gyulladásgátló és antibakteriális hatásával nagymértékben hozzájárul a bőr regenerálásához, védi a bőrt a káros hatásoktól, puhítja és visszaadja a bőr rugalmasságát is. (Yang, Kalimo, Tahvonen, Mattila, Katajisto, & Kallio, 2000).

Bőrvédelemmel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Omega-7 zsírsavak

Omega-7 forrás

A homoktövis az egyik legjobb természetes forrása az Omega-7 zsírsavnak, vagyis a palmitolajrsavnak, mely ugyan nem esszenciális zsírsav, mégis roppant lényeges egészségünk megőrzésének szempontjából.
Az Omega-7 zsírsav legfőbb hatásai között szerepel, hogy kiemelten támogatja a gyomor- és bélrendszer, a bőr, illetve a szív és az erek egészségét, de hozzájárul a felesleges kilók leadásához és az optimális testsúly megtartásához is. 

Az Omega-7 bőrünk és nyálkahártyáink számára szinte nélkülözhetetlen, mivel támogatja a bőrt a nedvesség megkötésében, elősegíti a kollagén termelését, így hozzájárul a száraz és rugalmatlan, érett bőr táplálásához. Továbbá védelmet biztosít a káros külső hatásokkal szemben is.
Az Omega-7 regenerálja és védi a húgyutak, az emésztőrendszer és a nemi szervek nyálkahártyáját is.

A palmitolajrsav csökkenti a vérzsírszintet és a gyulladásokat, gátolja a felesleges zsírok lerakódását, és fokozza az inzulinérzékenységet is.

A Cleveland Clinic Wellness Institute kutatói kontrollcsoportos vizsgálattal igazolták, hogy ha az étrendet Omega-7 zsírsavval egészítették ki, akkor már egyetlen hónap múlva javulást mutatott a lipidprofil, vagyis a zsír, a koleszterin és a trigliceridszintet mutató vérvizsgálati eredmény,miközben a gyulladásra utaló tünetek is csökkentek.

A vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy az Omega-7 zsírsav serkenti a zsírok lebontásának gyorsaságát, illetve fokozza azoknak az enzimeknek a zsírégető hatását, melyek részt vesznek a zsírégetés folyamatában.

Ezekből az eredményekből arra lehet következtetni, hogy az Omega-7 zsírsav rendkívül lényeges az anyagcserezavarok megelőzésében és kezelésében is, így képes lehet fellépni a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a túlsúly és a daganatos betegségek ellen is.

A homoktövis hatóanyagaival kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Zsír lerakódás ellen Homoktövis

Fogyás, Zsírlerakódás ellen

A homoktövis nagymértékben fokozza az anyagcserét, ráadásul emellett komoly zsíroldó hatással is rendelkezik, így jelentős támogatást nyújthat a fogyókúrához és az ideális testsúly megőrzéséhez is.

A homoktövisben igen jelentős mennyiségű Omega-7 zsírsav található, ami azt jelzi a szervezetnek, hogy állítsa le a zsír elraktározását. 

A homoktövis ráadásul növeli a bőr rugalmasságát és a bőrszövetek feszességét, ami által segít elkerülni a súlyingadozás miatt kialakuló narancsbőrt

A homoktövislé fogyasztása abban is segíthet, hogy elkerüljük a már leadott kilók visszaszedését.

Máj és hasnyálmirigy védelem

Máj és Hasnyálmirigy védelem

A homoktövis gyümölcslé fogyasztása előnyös cukorbetegek számára is, mivel védi és támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését. 

A homoktövis zsíroldó hatásával nagymértékben segíti a máj működését, mivel a májban kerülnek lebontásra a zsírok.
A homoktövis az emésztésre kedvező hatást gyakorol, mivel megkönnyíti a máj számára az állati zsiradékok feldolgozását. 

Ráadásul a legújabb kutatások szerint a homoktövis a vércukorszint szabályozásában is képes részt venni, ezért cukorbetegség esetén is kedvező hatású lehet a fogyasztása.
A homoktövis segíthet elkerülni a vércukorszint túlzott kilengéseit, ami által javíthatja az életminőséget, illetve megelőzheti a cukorbetegség szövődményeit is.

Májvédelemmel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Vércukorszinttel kapcsolatos kutatási hivatkozások:


Szem állapot javító

Szem állapot javító

A homoktövis velőben rengeteg C- és E-vitamin illetve karotinoidok is találhatóak, melyek olyan erős antioxidáns vegyületek, melyek jelentősen hozzájárulnak a szemek védelméhez, s így a látás minőségének megőrzéséhez. 

A karotinoidok javítják az éjszakai látás minőségét, képesek lehetnek megelőzni a szürkehályog kialakulását, illetve gátolhatják a makuladegeneráció folyamatát. 

A homoktövisben lévő A-vitamin nélkülözhetetlen a szem ideghártyájának működéséhez és a képalkotáshoz. Az A-vitamin hiányos állapotában romlik a látás, illetve csökken a szürkülethez és sötéthez való alkalmazkodási képesség is, de a hosszabb ideig fennálló A-vitamin hiány akár vakságot is okozhat.

A homoktövis lében lévő Omega zsírsavak rendkívül lényegesek a sejtmembránok szerkezetében, ezért tartós hiányuk esetén látásromlás következhet be.

A homoktövisben található szelén erős antioxidáns hatásával lép fel a makuladegeneráció ellen, mivel gátolja a szemfenéki erek meszesedését és a szem oxidatív károsodását is.

A homoktövis tartalmaz olyan flavonglikozid-származékokat is, melyek csökkentik a kapillárisok törékenységét és áteresztőképességét, amivel hozzájárulnak a látás élességének javításához.

Szem védelmével kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Szív támogató

Szív támogató

A homoktövis számos kutatás szerint szignifikánsan csökkenti a teljes koleszterin szintjét, a rossz, vagyis az LDL-koleszterint és a trigliceridek szintjét, viszont növeli a , azaz a HDL-koleszterint.

A rossz koleszterin csökkentése által a vér szabadabban képes áramolni a vérerekben és az artériákban, emiatt pedig csökken az érszűkület, az agyvérzés és a szívroham kockázata is. Továbbá a vérnyomás is csökken, így mérséklődik a szív- és érrendszerre terheltsége is.

Más kutatások szerint a homoktövis nem csak a káros koleszterin szintjét csökkenti rendkívül hatékonyan, hanem a C-reaktív protein szintjét is, amiről köztudott, hogy károsítja és gyulladásba hozza a sejteket, illetve számtalan betegséggel hozható kapcsolatba, például a szívbetegségekkel is.

Az érelmeszesedés meggátolásában lényeges szerepet játszanak a homoktövisben lévő antioxidáns vegyületek, a linolsav, az alfa-linolén és a borostyánsav. A béta-karotin és az E-vitamin gátolják az LDL-koleszterin oxidációját.

A C-vitamin semlegesíti a szabadgyököket, a plazma lipoproteinjeinek oxidációja által pedig részt vesz az érelmeszesedés és az oxidatív érkárosodás megelőzésében is. Továbbá csökkenti az oxigénhiány következményeit az erekben és az idegszövetben.

A homoktövisben lévő többszörösen telítetlen zsírsavak, az Omega-3 zsírsavak szerepet játszanak a vér koleszterinszintjének szabályzásában. 

Állatkísérletekben és klinikai megfigyelések során is megfigyelték a homoktövis érelmeszesedés elleni hatásait, mint amilyen a HDL-koleszterin növelő, az LDL-koleszterin csökkentő vagy az endothel funkció javítása(Jiang et al., 1993; Ecclestone, Yang, Tahvonen, Kallio, Rimbach, & Minihane 2002)

Szív- és érrendszerrel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Gyulladás csökkentés, Immunerősítés

Gyulladás csökkentés, Immunerősítés

A homoktövis jelentősen támogatja, serkenti az immunrendszer működését, illetve gátolja a gyulladásokat is. A homoktövisben mintegy 190 bioaktív hatóanyagot található, köztük a B1-, B2-, C-, E- és K-vitamin, a folsav, a béta-karotin, ásványi anyagok, flavonoidok, terpének és fenolok is.

Az Omega-zsírsavak teljes skáláját is tartalmazza, méghozzá szervezetünk számára tökéletes arányban. Az Omega-7 zsírsavak rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő képességgel rendelkeznek, ahogy a többi antioxidáns vegyület is, mint például a tokoferolok és tokotrienolok (E-vitamin), a  a karotenoidok (A-provitamin) és a fitoszterolok is.

A homoktövis gyümölcslé az egyik leghatékonyabb természetes szer a meghűléses, influenzás betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is, melyet például kiemelkedő mennyiségű és minőségű C-vitaminjának is köszönhet.

A homoktövislé fogyasztása immunerősítőként javasolt műtétek vagy fertőző betegségek után is, mivel jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

Egerekkel végzett kísérletekben bizonyították, hogy a homoktövis-olaj gátolja a cyclophosphamid által kiváltott immunszuppressziót (Ren, Yang, Zhang, Zhong, & Su, 1992).

A homoktövis olaj belsőleges fogyasztása kemoterápiás kezelésen átesett betegek esetében hatékonyan fokozta az immunstátuszt
(Li & Tan, 1993)

Gyulladáscsökkentéssel, immunerősítéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:
Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre
Több 10.000 ember állítja, hogy ez az egyik legjobb homoktövis ital!